Укупно приказа странице

уторак, 17. март 2020.

ШЕСТИ РАЗРЕД

МОДЕЛОВАЊЕ МАШИНА И УРЕЂАЈА У ГРАЂЕВИНАРСТВУ, ПОЉОПРИВРЕДИ

Да би направио неки модел, уколико није одређено како он изгледа, потребно га је прво осмислити. Идеју можеш пронаћи у уџбенику посматрајући слике машина и уређаја, али и на интернету. Када смислиш изглед модела, потребно је да идеју пренесеш на папир, тачније да нацрташ скицу.. На основу скице се црта технички цртеж.

Следећа фаза је избор материјала који ћеш користити. Приликом одабира материјала треба да водиш рачуна о томе да изабереш материјал који је лако обрадив, није скуп, да је то материја који знаш да обрадиш, а пожељно је да буде еколошки материјал.
Следећа фаза је избор алата, који зависи од материјала који обрађујеш. Приликом коришћења алата обавезно примењуј мере заштите на раду.
Обрада материјала обухвата изрезивање елемената по одређеној мери, површинску обраду и спајање елемената.
Наравно можеш употребити и разне врсте амбалаже, картон, пластичне кутијице, стиропор, дрвене летвице. Води рачуна да стиропор не можеш лепити универзалним или охо лепком.
Како бих вам помогао, даћу вам цртеже неких машина. Материјал за израду сами одаберите.

Очекујем ваше радове!

За све примере вежби на сликама, можете користити било који материјал без обзира шта пише у табели испод техничког цртежа.
ТРАКТОР 1

ТРАКТОР 2
 ВАЉАК 1

ВАЉАК 2



Ево и ја сам се мало играо. Надам се да ће вам ова два модела дати неку идеју. Оба модела направљена су од картона, пластичних чепова, а алат који сам користио, маказе, скалпел и пиштољ за лепљење.

****************************************************************************
.

Нема коментара:

Постави коментар