Укупно приказа странице

четвртак, 4. децембар 2014.

ЛИГА АУТОМОДЕЛАРА ОСНОВНИХ ШКОЛА


У марту 2105. године, одржаће се такмичење из аутомоделарства. Такмичење је отвореног типа. Позив ће бити објављен у фебруару.
Погледајте правилник.


ПРАВИЛНИК
ЛИГА   АУТОМОДЕЛАРА

ДИСЦИПЛИНА: ПОГАЂАЊЕ ЦИЉА

- Организатор такмичења може бити било која ОСНОВНА ШКОЛА  на територији Републике Србије.  Такмичење може бити по позиву од стране организатора или отворено за све школе, што се наводи у распису – позиву на такмичење.
- Организатор мора 15 дана пре такмичења послати позиве учесницима, а учесници мораје 7 дана пре такмичења да се пријаве – послати писмену пријаву електронском поштом или на факс организатора такмичења. По доласку на такмичење, вође екипа предају организатору оверене спискове по категоријама (уз напомену ако има неких измена у именима такмичара од пријаве).

- Такмичари представљају екипу своје школе, а екипа може да броји до 6 такмичара. Школа може да има више екипа. Такмичење је у две категорије: 5- 6., и 7-8. разред, и из сваког категорије може да буде до три такмичара. Такмичење се одвија на две такмичарске стазе- по категоријама.

- НАГРАДЕ: најбољи такмичари биће награђени по категоријама и укупно НАЈБОЉА ЕКИПА – сабирањем резултата свих такмичара једне екипе (без додатних стартова).

- Такмичење се одвија по правилу: «ЈЕДАН ТАКМИЧАР – ЈЕДАН МОДЕЛ»


КАРАКТЕРИСТИКЕ МОДЕЛА:
-  Било који модел по правилницима за школска такмичења од 2010.-2015. године
- Модел МОРА да има каросерију направљену од разних материјала (картон, дрво, пластика.....) и мора да буде на моделу приликом старта модела
-  Модел не сме бити фабрички урађен- готов модел купљен у продавници- већ израђен од дрвета
            или пластике,  из комплета за склапање или сопствена конструкција
-  Модел не сме да има даљински управљачки систем, и не сме да има никакве нишанске справе (ласер, цеви…)
- Модел мора имати управљачки механизам покретан око вертикале осе управљачких точкова (точкови морају бити покретни на контроли). Уколико модел нема управљачки механизам, такмичар се дисквалификује.                                                                                                                                              
- Погон може бити на гуму или електромотор са највећим напоном напајања до 9 Волти. Дозвољени фабрички делови су електромотор, зупчаници, ременице, точкови са гумама и извор напајања.
- На моделу обезбедити чист простор 30 х 30 мм где ће судије уписати стартни број или налепити налепницу са стартним бројем.

БРОЈ СТАРТОВА:
      -   Такмичар има право на три (3) старта.


ТАКМИЧЕЊЕ СЕ ОДВИЈА НА СЛЕДЕЋИ НАЧИН:
- Комисија обележава модел стартним бројем такмичара (фломастером или налепницом). Број се узима као редни број из стартне листе. Такмичар одмах по добијању броја има право на један пробни старт на стази
- Када су сви такмичари добили бројеве и имали по пробни старт, почиње се са прозивком и позивањем да стартују своје моделе
- Такмичарски модел мора прећи стазу за 60 секунди. Стаза је правоугаоног облик, дужине 10 м и ширине 2 м. На ободу такмичарског  полигона поставе се  на одрђеним местима стубови од дрвета или картона диманзија 15 х 15 мм (или цев 15мм), висине 100 мм. Модел пређе кроз одређени рејон и уписују се бодови за тај рејон. Ако модел сруши стуб, рачуна се мањи број бодова рејона. Ако се такмичарски модел заустави у пољу полигона за овај старт добија се 0 бодова. Такмичар не сме  ходати по стази за моделом. Током такмичења могу се мењати мотори и батерије пре изласка на старт. Уколико такмичар због квара није у могућности да стартује модел и пријави квар, мора га поправити до краја турнуса (турнус је по један старт свих такмичара у категорији). Ако ни онда није спреман, добија 0 бодова за тај турнус. Такмичар не може да на крају такмичења има три (или два) старта.
- Комисија одмах сабира резултате и у случају истог броја бодова, одмах се иде на додатне стартове до добијања победника у тој категорији. Прва три места нису дељива, и мора бити проглашено прво, друго и треће место.
- У случају да екипе имају исти број бодова (сабирају се бодови без додатних стартова), боља је екипа која има више освојених медаља (ако су ту исти, онда ко има више бодова у категорији 5. разреда, затим 6. итд).

Нема коментара:

Постави коментар