Укупно приказа странице

среда, 5. новембар 2014.

ПРАВИЛНИК И ПРОПОЗИЦИЈЕ ЗА ТАКМИЧЕЊЕ

Молим колеге да обрате пажњу на следеће појединости из правилника.

Такмичење се одвија по разредима  изузев код такмичења модела. Ученик, као појединац може учествовати на такмичењу  само у оквиру свог разреда или у оквиру моделарских дисциплина.



Са општинског на окружно/градско/ такмичење пласирају се ученици који су освојили прво, друго и треће место за сваку дисциплину.
УСЛОВ ЗА ЊИХОВО ДАЉЕ УЧЕШЋЕ ЈЕ ДА СУ НА  ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ДЕЛА ТЕСТА ОСВОЈИЛИ НАЈМАЊЕ   60 % од укупног броја бодова на ТЕСТУ.
Са окружног/градског такмичења на републичко такмичење пласирају се ученици који су освојили прво, друго и треће место за сваку дисциплину.
            Првo, друго или треће место осваја ученик који има највећи број бодова.
УСЛОВ ЗА УЧЕШЋЕ НА  РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ СТИЧУ УЧЕНИЦИ КОЈИ СУ НА ПРЕТХОДНОМ  ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ДЕЛА ТЕСТА ОСВОЈИЛИ НАЈМАЊЕ  70 % од укупног броја бодова на ТЕСТУ.


Ако на општинском/окружном/градском/међуокружном такмичењу има више ученика са једнаким укупним бројем бодова ранг листа успеха се утврђује тако што се се узима као предност број бодова на Одбрани рада. Ако и даље има ученика са једнаким бројем бодова узима се као предност број бодова на Тесту. Ако и даље има ученика са истим бројем бодова Оцењивачка комисија у конкретној дисциплини утврђује коначну ранг листу.
            Код моделарских дисциплина такмичења модела (ауто, бродо, ракетно и ваздухопловно), у случају једнаког укупног броја бодова, предност има ученик који има више бодова на практичном такмичењу модела. Ако су и даље једнаки, предност има онај који има већи број бодова у првом старту. Уколико су и онда једнаки, иде се на додатни старт до добијања победника.

На такмичењу могу да учествују ученици школа са сметњама у развоју у посебној конкуренцији без рада тестова у све четири  моделарске дисциплине (такмичење модела) и  на ИЗЛОЖБИ  РАДОВА из архитектуре и грађевинарства која се посебно бодује.
Ученик редовне школе може да се такмичи у овој конкеренцији САМО УКОЛИКО ПРИЛОЖИ ДОКУМЕНТ ОД ШКОЛЕ ИЗ КОЈЕГ СЕ ВИДИ ДА ЈЕ ДОНЕТ НА ОСНОВУ МИШЉЕЊА ИНТЕРРЕСОРНЕ КОМИСИЈЕ  ДА УЧЕНИК-ЦА УЧИ по измењеном ИОП-у  ЗА ГРУПУ - ВИШЕ ПРЕДМЕТА (ИОП-2)
 
ТАКМИЧАР МОРА ДА ИМА ПСИХО-ФИЗИЧКЕ СПОСОБНОСТИ ДА САМ НАПРАВИ СВОЈ МОДЕЛ, САМОСТАЛНО ГА ПРИПРЕМИ ЗА СТАРТ И САМОСТАЛНО ГА СТАРТУЈЕ
Уколико комисија установи да такмичар није могао сам да направи модел и није у могућности да сам припреми и стартује модел, исти ће бити дисквалификован.

Учешће на такмичењу се остварује кроз следећа четири елемента:
а) Тест (теоријска провера знања) – ученици 5. – 8. Разреда
            б) Практична израда по задатку на самом такмичењу – ученици 5. разреда
в) Техничка документација – ученици 6. – 8. разреда
г) Демонстрација и одбрана рада – ученици 6. – 8. разреда

УКОЛИКО НЕ ДОБИЈЕМО ДОДАТНО ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЧИНУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ТАКМИЧЕЊА ЗА ПЕТЕ РАЗРЕДЕ, РЕАЛИЗОВАЋЕМО ТО НА СЛЕДЕЋИ НАЧИН:

Ученици петих разреда доносе лук и тестерице, шперплочу, лепак (сами бирају врсту лепка, све осим супер лепка), оловке, прибор за техничко цртање. Израђују рад према техничком цртежу који добијају на такмичењу. Време за израду практичног рада је школски двочас.

МОДЕЛ АУТА : ФОРМУЛА 1
-  Модел МОРА да има све карактеристике аутомобила Формуле 1 
-  Модел не сме бити фабрички урађен- готов модел купљен у продавници - већ израђен од дрвета или пластике из комплета за склапање или сопствена конструкција 
- Димензије Модела аута ФОРМУЛА 1: ширина 100 мм, дужина 300 мм.
Модел МОРА да има каросерију направљену од разних материјала (картон, дрво, пластика.....) и мора да буде на моделу приликом старта модела.

БРОДОМОДЕЛАРСТВО  

-         Максимална дужина модела је 300 мм, ± 2%.
-         Минимална ширина модела је 75 мм, а максимална ширина је 80 мм.
-         Модел се мери без кормила, елисе или продужетка на крми. Мери се труп модела.

      -       Такмичење се одвија у базену димензија 6 х 1,5 метра. 



ВАЗДУХОПЛОВНО МОДЕЛАРСТВО - АВИО МОДЕЛАРСТВО



-         Модел може бити направљен од било каквог материјала (стиропор, стиродур, балза, дрво). Модел не сме бити фабрички направљен

ПОЛЕТАЊЕ:
-        Модел полеће избацивањем из руке такмичара или може да користи стартну гуму- праћку. Такмичар користи обе своје руке за пуштање модела, у једној руци праћка, а у другој руци модел.


РАКЕТНО МОДЕЛАРСТВО
-  Труп модела (тело и конус) не сме бити израђен од професионалних материјала (епоксид смоле и стакленог платна), већ искључиво од папира који је лакиран или пластифициран као заштита од влаге

    Дозвољена је употреба само фабрички направљених мотора. За такмичење модела С 6-1/2А користе се моделарски ракетни мотори са ознаком 1/2А, чија је укупна покретачка сила ограничена на 1,25 Њс (њутнсекунди). ОЗНАКА МОРА БИТИ НА МОТОРУ, УКОЛИКО ЈЕ НЕМА, ТАКАВ МОТОР СЕ НЕ МОЖЕ КОРИСТИТИ
-    Минимална дужина модела је 350 мм, а минимални пречник на 50% укупне дужине је 30 мм.
 



Нема коментара:

Постави коментар